Top 5 aftrekposten voor belastingaangifte zzp’er, ken jij ze al?

16 maart 2023

Als zzp’er mag je diverse aftrekposten opvoeren bij je belastingaangifte. We zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij.

Article

Top 5 aftrekposten voor belastingaangifte zzp’er, ken jij ze?

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is een speciale aftrekpost voor ondernemers, waarbij je een bedrag in mindering mag brengen op je gemaakte winst. Door deze regeling betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek geldt voor ondernemers die aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar voldoen en aan het begin van het kalenderjaar nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Als je de AOW-leeftijd al wel hebt bereikt, dan mag je maar 50% van het bedrag van de zelfstandigenaftrek in mindering brengen. In 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek €6.310. Valt je inkomen grotendeels in het hoogste belastingtarief, dan kan het zo zijn dat de zelfstandigenaftrek wordt begrensd. Het totale bedrag van deze aftrekpost kan echter nooit hoger zijn dan de behaalde winst.

Startersaftrek
Als startende ondernemer, en dus ook als zzp’er, kan je aanspraak maken op de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt dan verhoogd met €2.123. Gedurende de eerste vijf jaar van de onderneming mag je deze extra aftrek maximaal drie keer toepassen. Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt, dan mag je maar 50% van het bedrag van de startersaftrek aftrekken. Het kan zijn dat de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek bij elkaar hoger zijn dan de gemaakte winst. Je hebt dan een verlies. Dit kan je verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Heb je geen andere inkomsten, dan kan je het verlies verrekenen in andere jaren.

Mkb-winstvrijstelling
Naast de zelfstandigenaftrek kom je als zzp’er ook in aanmerking voor de mkb-winstvrijstelling. Deze regeling verlaagt je fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. In 2022 bedraagt die vrijstelling 14% van je winst. Als je onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies. In dat geval is de vrijstelling dus nadelig. De Belastingdienst past de mkb-winstvrijstelling automatisch toe wanneer je je inkomstenbelasting doet en wordt aan het eind van je aangifte berekend, dus na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost op je winst voor kleine investeringen. Je komt voor deze aftrekpost in aanmerking als je als zzp’er in 2022 tussen de €2.401 en €332.994 investeert in bedrijfsmiddelen voor je eigen bedrijf. Elke investering moet daarnaast minimaal €450 exclusief btw zijn om de aftrekpost toe te kunnen passen. Het bedrag dat je mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. De Belastingdienst publiceert elk jaar een tabel op haar website waarin de percentages voor deze investeringsaftrek staan vermeld.

Autokosten
Wanneer je als zzp’er een auto gebruikt voor zowel privé als zakelijke doeleinden, dan heb je, als je privé minimaal 500 km per jaar rijdt, de keuze om deze auto op de zaak te zetten of in privé houden. Rij je minder dan 500 km privé, dan is de auto per definitie zakelijk en hoef je geen bijtelling te betalen.

Auto van de zaak
Een auto van de zaak heeft als groot voordeel dat de gemaakte kosten mogen worden afgetrokken van de winst. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Je betaalt alleen btw over de zakelijke autokosten, dus niet over je privékilometers. Indien je een btw nummer hebt, kan je ook de btw op deze kosten terugvragen. De btw die je privé hebt betaald bij de aanschaf van de auto is niet aftrekbaar. Wanneer je privé meer dan 500 kilometer rijdt in je zakelijke auto, dan moet je een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Het tarief (in 2022 16% of 22%) wordt bepaald op basis van de (nieuw)waarde van de auto.

Auto privé
Als je je auto privé houdt maar ook voor zakelijke ritten gebruikt, dan mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Daarnaast kun je €0,19 per zakelijke kilometer als kosten aftrekken. Je moet hiervoor dan wel een kilometeradministratie hebben bijgehouden.

Wil je nou meer weten over de opties van een auto van de zaak, klik hier voor ons andere artikel waarin we alle opties voor je op een rij zetten.

Map

Toe aan no-nonsense boekhouding?

Ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Met zo’n twintig man werken we vanaf vijf locaties in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en Utrecht. En online natuurlijk. Dus we zijn altijd in de buurt.

Heb je vragen of wil je meer weten over wat je net gelezen hebt?

Dat kan! Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.

Contact

Interessant om verder te lezen

News
13 oktober 2022

De belangrijkste punten uit het Belastingplan 2023

News
26 september 2022

Veranderingen in de vermogensrendementsheffing

News
3 oktober 2021

Afkortingen. Ken je ze?