Een (elektrische) fiets, bakfiets of speed pedelec van de zaak? Zo werkt het!

6 februari 2021

Een fiets van de zaak is een fijne én voordelige oplossing als je veel afspraken in de regio hebt en graag in beweging blijft. Kies je voor een elektrische (bak)fiets of speed pedelec, dan zijn ook langere afstanden prima te doen. En het mooie is: de belastingdienst betaalt mee!

Article

Zo werkt het:

Een fiets van de zaak was ooit zeldzaam, maar zien we inmiddels heel vaak voorbij komen. Dat komt deels ook door de opkomst van elektrische fietsen, die je zakelijk een stuk voordeliger aanschaft.

Wat je moet weten:

  • Je kunt ieder type fiets zakelijk aanschaffen. Kies voor een gewone stadsfiets, een racefiets, een elektrische fiets, een speed pedelec, een bakfiets of wat voor fiets je maar kunt vinden. 
  • Gebruik je de fiets ook privé? De belastingdienst ziet jouw privégebruik van een zakelijke fiets als verkapt loon, daarom betaal je 7% bijtelling.

Een rekenvoorbeeld: je koopt een fiets van € 1.500 excl btw. Je betaalt jaarlijks 7% bijtelling. Dat betekent dat je belasting betaalt over een jaarinkomen dat (1.500 x 7%) € 105 hoger is. In de praktijk kost dit je een paar tientjes per jaar, geen zorgen over maken dus (maar wel goed regelen!).

Belastingvoordeel voor elektrisch aangedreven fietsen

Kies je voor een elektrische fiets of bakfiets, of een speed pedelec? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In het kort: Wanneer je in 2021 op jaarbasis tussen € 2.401 en € 58.238 geïnvesteerd hebt in bedrijfsmiddelen (denk ook aan bijvoorbeeld een laptop of telefoon) dan mag je 28% van je investering aftrekken van je fiscale winst. De belastingdienst betaalt dus mee aan je elektrische fiets.

Kies je voor een elektrische bakfiets of speed pedelec, dan zijn er nog twee relevante regelingen:

  • De milieuinvesteringsaftrek (MIA). Voor een speed pedelec geldt dat 50% van de investering in aanmerking komt voor een aftrek van 13,5% en voor elektrische bakfietsen geldt dat de volledige investering in aanmerking komt voor een aftrek van 36%.
  • En de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Normaal gesproken schrijf je een zakelijke fiets in vijf jaar af. Je kunt er ook voor kiezen de fiets  in het eerste jaar volledig af te schrijven, of juist te wachten tot een later jaar (als je bijv. verwacht dan méér winst te maken en in een hoger belastingtarief terecht te komen). Voor speed pedelecs geldt dat 50% van de investering voor 75% mag worden afgeschreven. Voor elektrische bakfietsen mag het volledige bedrag worden afgeschreven.

Even een snelle rekensom:

  • Je koopt een elektrische bakfiets van € 3.000 exclusief btw. 
  • KIA: Je komt met alleen deze investering al ruimschoots aan de drempel voor de KIA. Je mag 28% van € 3.000 aftrekken van je fiscale winst. Dit levert je een aftrekpost van € 840 op. 
  • MIA: Je mag 36% van de volledige investering à € 3.000 aftrekken. Dit levert je een aftrekpost van € 1.080 op. 
  • VAMIL: Je mag je fiets direct volledig afschrijven. Dat levert je dit jaar een flinke aftrekpost op. Maak je er geen gebruik van, dan verspreid je die aftrekpost over een aantal jaar. Wat voor jou voordelig is, hangt af van je cijfers. Het kan voordelig zijn om dit jaar de volledige afschrijving te boeken, of dat juist uit te stellen naar een ander jaar. We rekenen het graag voor je uit!

Het resultaat: je elektrische bakfiets van € 3.000 levert een aftrekpost van minimaal € 1.920 op. Betaal je ~30% belasting? Dan levert deze aftrekpost je € 576 op. Je nieuwe fiets kost dus geen € 3.000 maar slechts € 2.424. Een voordeel middels de VAMIL kun je daar nog mee verrekenen.

Let op de kleine lettertjes!

Wil je gebruik maken van KIA, MIA en/of VAMIL? Neem dan goed de aanvullende eisen door. Zo moet je investering binnen 3 maanden aangemeld zijn bij RVO. Meer informatie kun je vinden op de website van de belastingdienst. En uiteraard helpen we je hier graag mee: bel of e-mail ons even voor een proefberekening of hulp bij je aangifte.

Map

Toe aan no-nonsense boekhouding?

Ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Met zo’n twintig man werken we vanaf vijf locaties in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en Utrecht. En online natuurlijk. Dus we zijn altijd in de buurt.

Heb je vragen of wil je meer weten over wat je net gelezen hebt?

Dat kan! Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.

Contact

Interessant om verder te lezen

News
16 maart 2023

Top 5 aftrekposten voor belastingaangifte zzp’er, ken jij ze al?

News
13 oktober 2022

De belangrijkste punten uit het Belastingplan 2023

News
26 september 2022

Veranderingen in de vermogensrendementsheffing