Auto privé of op de zaak: Alles over bijtelling en fiscale gevolgen

Als ondernemer of zzp’er komt de keuze tussen auto privé of op de zaak vaak aan de orde. Een zakelijke auto kan handig zijn én fiscaal voordelig. Maar voordat je de knoop doorhakt, zijn er een paar belangrijke zaken die je goed moet overwegen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten, zodat je met vertrouwen de juiste beslissing kunt nemen.

auto op de zaak

Wat betekent een auto op de zaak?

Een auto van de zaak betekent dat je bedrijf de auto bezit en deze ter beschikking stelt aan jou als ondernemer of werknemer. Alle kosten die met de auto te maken hebben – denk aan onderhoud, brandstof, verzekering en afschrijving – worden door het bedrijf betaald. Dit is fiscaal voordelig omdat deze kosten de winst van je onderneming verlagen.

Gebruik je de auto privé? Dan ziet de Belastingdienst dit als een extra voordeel. Dit betekent dat je in sommige gevallen te maken krijgt met bijtelling voor het privégebruik, wat je inkomen verhoogt en dus meer belasting met zich meebrengt.

Soms heb je geen keuze tussen auto privé of op de zaak. Gebruik je de auto voor meer dan 90% privé, dan moet deze als privévermogen worden aangemerkt. Gebruik je de auto daarentegen voor meer dan 90% zakelijk, dan valt de auto onder verplicht ondernemingsvermogen.

Wat is bijtelling auto?

Bijtelling is het bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld wanneer je de zakelijke auto ook privé gebruikt voor meer dan 500 kilometer per jaar. Het percentage van de bijtelling auto hangt af van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. Voor volledig elektrische auto’s in 2024 is de bijtelling auto 16% tot een cataloguswaarde van €30.000, en daarboven geldt 22%. Voor benzine- en dieselauto’s geldt standaard 22%.

Auto van de zaak bijtelling: Hoe werkt het?

Betaal je bijtelling, dan mag je de zakelijke auto ook privé gebruiken. Bij te veel privégebruik kan de Belastingdienst de bijtelling echter aanpassen, zodat deze beter aansluit bij het daadwerkelijke privé gebruik. Het is daarom verstandig om langdurige recreatieve reizen met de zakelijke auto te vermijden.

Rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan kun je de bijtelling vermijden, mits je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt.

Bijtelling auto en btw: Hoe zit dat?

De btw speelt ook een rol bij de bijtelling auto. Wanneer je een zakelijke auto privé gebruikt, moet je btw afdragen over het privégebruik. Dit bedrag wordt berekend op basis van een percentage van de bijtelling. Zorg ervoor dat je dit correct opneemt in je btw-aangifte, zodat je voldoet aan de regels van de Belastingdienst.

Alternatief: privéauto en kilometervergoeding

Wanneer de bijtelling een grote kostenpost vormt, kan het voordeliger zijn om je auto privé te houden en een kilometervergoeding te ontvangen voor zakelijke ritten. In 2024 bedraagt de onbelaste kilometervergoeding €0,23 per kilometer. Hoewel deze vergoeding niet altijd alle kosten dekt, biedt het een eenvoudige manier om je administratie overzichtelijk te houden. Dit is vooral aantrekkelijk als je niet veel zakelijke kilometers maakt.

Wij helpen je graag verder

Een zakelijke auto kan handig zijn, maar het gebruik ervan voor privédoeleinden brengt extra fiscale aandachtspunten met zich mee. Het is belangrijk om de regels rond bijtelling auto, btw, en het onderscheid tussen zakelijk en privégebruik goed in de gaten te houden. Gebruik je de auto privé of op de zaak voor bijvoorbeeld een vakantie? Dan kunnen privékilometers invloed hebben op je belastingpositie. Zorg ervoor dat je precies weet hoeveel bijtelling je moet betalen en hoe dit invloed heeft op je belastingaangifte. Ons team staat voor je klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze. Plan eenvoudig een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten.

Meer blogposts